Ga direct naar de inhoud

EKO

EKO

Laatste screening: april 2022

Thema's

De milieueisen voor biologische productie zijn ambitieus (zie ook EU-biologisch). Biologische bedrijven gebruiken geen synthetische bestrijdingsmiddelen. Ze weren ziekte, plagen en onkruid met teeltmaatregelen. Ook gebruiken ze geen kunstmest. De dieren krijgen biologisch voer. Een minimum hoeveelheid voer moet van het eigen bedrijf of uit de regio (EU) komen (minimaal 60% bij runderen, en 30% bij pluimvee en varkens). Daardoor blijft de import van veevoer - en de daarmee eventueel gepaard gaande tropische ontbossing - beperkt. 

 

EU-Biologisch stelt geen eisen aan beperking van broeikasgasuitstoot of energiegebruik - hoewel bijvoorbeeld het verbod op kunstmest dat indirect wel beperkt. Het EKO-keurmerk stelt groene stroom verplicht als energie wordt aangekocht. Het aantal dieren per grondoppervlak moet zodanig zijn dat de schade aan de bodem door de dieren en hun mest minimaal is. Het maximale aantal dieren is ook beperkt, om een te hoge stikstofuitstoot te voorkomen. 

Ten aanzien van dierenwelzijn is EU-biologisch gelijkwaardig aan Beter Leven 3-sterren. EU-Biologisch en EKO krijgen daarom dezelfde score voor dierenwelzijn. Dieren hebben een comfortabele huisvesting, zowel binnen als buiten, met voldoende ruimte en middelen voor soorteigen gedrag.

 

Gezondheidsproblemen die vaak optreden bij intensieve veehouderij, moeten worden vermeden. Intensieve opfok is niet toegestaan. EKO stelt ook een maximum aan de transporttijd van dieren. 

Milieu Centraal vindt het belangrijk dat beeldmerken naar consumenten communiceren wat de impact van hun beeldmerk is. EKO heeft een start gemaakt met impactrapportage, waarin ze uitleggen welke effecten op milieu en dierenwelzijn hun normen hebben, waar mogelijk gekwantificeerd. Bij een volgende beoordelingsronde verwachten we nog beter inzicht in de effecten van het beeldmerk. Dan zullen we dit ook meewegen in de score op transparantie. 

EKO-keurmerkhouders worden gecontroleerd door onafhankelijke, geaccrediteerde certificerende instellingen, voor zowel de eisen van EU-biologisch als voor de aanvullende voorwaarden van het EKO-keurmerk. Er is een sanctiebeleid.

Website EKO

Meer informatie?

Er is nog veel meer te lezen over de milieubelasting van vlees.

MEER LEZEN