Ga direct naar de inhoud

Scores

Milieu Centraal brengt voor je in kaart hoe goed een keurmerk nou eigenlijk ‘scoort’. Dat wil zeggen: we laten je zien wat een keurmerk vraagt van de aangesloten producenten én hoe goed dat is ten opzichte van andere keurmerken. Zodat jij makkelijker een duurzame keuze kunt maken.

We doen dit door punten te geven voor de ambitie van een keurmerk (dat wil zeggen: voor de eisen die een keurmerk aan een producent stelt). Ook geven we punten voor de manier waarop de werkwijze vervolgens gecontroleerd wordt. Ook kijken we naar hoe transparant een keurmerk is. Ieder onderdeel krijgt daarbij een score tussen de 0 (neutraal) en 5 (heel goed). 

Om te beoordelen hoe groot de ambitie van een keurmerk, onderzoeken we verschillende dingen. Zo nemen we mee hoe de eisen die een keurmerk stelt het klimaat en de natuur beïnvloeden, en in hoeverre het bijdraagt aan beter dierenwelzijn. Ook kijken we naar de mate waarin het keurmerk de werkomstandigheden en het welbevinden van werknemers buiten Europa verbetert.    

 

Samengevat kijken we dus naar hoe een keurmerk:

- Omstandigheden wil bevorderen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en/of mensen.

- De processen controleert en daarover communiceert.

- Presteert ten aanzien van de wet (en dus ten aanzien van de minimale eisen die er zijn) én hoe ze het doen ten opzichte van elkaar.  

 

Score ambitie: van 0 (geen extra eisen boven op de wettelijke eisen) tot 5 (zeer strenge eigen eisen boven op de wettelijke eisen). 

Hoe ambitieus een keurmerk op het gebied van duurzaamheid is, is niet altijd makkelijk te beoordelen. Dat kunnen we uitleggen aan de hand van een broek. Het maken van een broek heeft natuurlijk impact op het milieu. Door de keuze voor bepaalde vezels en hoe die geteeld of geproduceerd zijn bijvoorbeeld. En door de manier waarop die vezels weer verwerkt worden tot stof, en vervolgens tot een kledingstuk. Maar daarnaast heeft de duurzaamheid van een broek óók te maken met omstandigheden waarin de broek gemaakt wordt. Wie werken er allemaal aan de broek en in welke omstandigheden? En profiteert de lokale bevolking van de productie of hebben ze er juist last van? Daarom kijken we binnen de Keurmerkenwijzer dus zowel naar het milieu als naar de omstandigheden waarin mensen werken (dat noemen we ‘mens en werk’).  

 

Als onze duurzaamheidsscore op maar één aspect van een product betrekking heeft, dan zie je in de Keurmerkenwijzer alleen die score terug. Hebben we meerdere fases meegewogen, zoals in het voorbeeld van de broek, dan lichten we dat toe.  

 

Score duurzaamheid: van 0 (geen extra eisen boven op de wettelijke eisen) tot 5 (zeer strenge eigen eisen boven op de wettelijke eisen). 

Een keurmerk kan veel willen en veel zeggen – maar als consument wil je natuurlijk weten wat daar in de praktijk ook van terecht komt. Daarom beoordelen we ook altijd de betrouwbaarheid van een keurmerk. Dat doen we door na te gaan of een keurmerk wel controleert of de aangesloten producenten de eisen ook goed opvolgen, en of die controle wordt uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie of door de producent zelf. Ook checken we of het gevolgen heeft wanneer een producent zich niet aan de eisen houdt.  

 

Tot slot bekijken we voor de keurmerken op voeding hoe makkelijk het is om op de website van een keurmerk informatie te vinden. Is die bijvoorbeeld goed vindbaar en leesbaar? En hoe concreet is de informatie eigenlijk? ‘De dieren hebben voldoende ruimte’ is bijvoorbeeld een stuk vrijblijvender dan ‘We houden niet meer dan 6 kippen per vierkante meter’.  

 

Score controle: van 0 (niks georganiseerd om de betrouwbaarheid te waarborgen) tot 5 (er is een goed opgezet systeem om de betrouwbaarheid te waarborgen). 

Zie je Topkeurmerk staan?

Dan heb je te maken met een keurmerk dat voorloopt op de rest 

We leggen het uit